Bannerafbeeling
Foto van Martin Metselaar
Hij weet hoe het spel gespeeld wordt
~ Martin Metselaar
Lees het vorige verhaal «
» Lees het volgende verhaal

Martin Metselaar was Director Finance van De Baak Management Centrum VNO-NCW.

“Er waren flink wat achterstanden en onduidelijkheden bij onze pensioenvoorziening. Als je daar induikt, dan komen er allerlei verschillende regelingen naar voren. Oude regelingen, nieuwe afspraken. Daar kwamen we zelf niet doorheen, ook vanwege tijdsgebrek. Om dat helder te krijgen, heb je een specialist nodig die zich daar volledig op kan richten. In lijn daarmee hebben we eerst een pensioenbureau in de arm genomen, maar zij konden het ook niet voor elkaar krijgen en  liepen telkens vast in het administratieve moeras als er wat moest gebeuren. Op aanbeveling van een relatie is Ewout toen getipt. Het vertrouwen in die referent gaf de doorslag. Ewout heeft het opgepakt en het resultaat is dat het zand nu uit de motor is.”

Strak plan

“Ewout zorgt voor een duidelijk plan van aanpak, stapsgewijs en met een helder einddoel. Die stappen neemt hij periodiek met je door. Dan vink je samen af: wat is er gedaan en wat moet er nog gebeuren? Gaandeweg zo'n proces moet je behoorlijk wat bijstellen. Je ontkomt er niet aan om tussen de verschillende stappen heen en weer te springen. Maar dat is een stuk makkelijker als je van tevoren al een doel en een weg daar naartoe hebt afgesproken.”

Het zand uit de motor

“Natuurlijk kom je dan onderweg allerlei obstakels tegen. Bijvoorbeeld correspondentie die je niet kunt vinden, waarvan je verwacht dat de verzekeraar vast een exemplaar heeft. Niet dus. Dan wordt je verplicht om dieper te graven in je dossiers. En je moet weten hoe je moet zoeken. Uiteindelijk is alles boven water gekomen.“

“Nog zoiets: de afstemming tussen de verschillende verzekeraars waar je mee te maken hebt. Als je dat wilt stroomlijnen dan kijkt de één naar de ander. En dan kun je lang wachten. Maar Ewout kreeg het voor elkaar dat er snel op directieniveau gesprekken plaatsvonden om het vlot te trekken. Gelijk van bovenaf naar beneden ingestoken. Ewout heeft de juiste contacten op niveau om direct mee te sparren. Hij kent het spel en weet hoe het gespeeld moet worden.”  

Grip op risico's

“Een belangrijk resultaat is dat we door die duidelijkheid over onze pensioenregelingen weten waar we aan toe zijn. De risico's waar mogelijk financiële consequenties aan vastzitten, zijn geïnventariseerd. Het is helder welke risico's we moeten afdekken en wat dat kost. Daardoor kun je je risicobeheersing op niveau brengen. Dat geeft rust. En laat ik het belangrijkste voordeel voor onze medewerkers niet vergeten: voor het eerst is hun pensioenopbouw echt inzichtelijk en ze weten dat het gewoon klopt.”