Bannerafbeeling
Foto van Jan Strengers
Je weet wat je koopt
~ Jan Strengers
Lees het vorige verhaal «
» Lees het volgende verhaal

Jan Strengers was Financieel Directeur van Medical Healthcare Group. Daarna was hij ad interim Manager Finance bij Twynstra Gudde.

Hij vertelt hoe zijn bedrijf, een totaal leverancier van revalidatie- en zorghulpmiddelen, een pensioenspecialist selecteerde en wat daarvan het resultaat is.

De selectieprocedure

“Tot voor kort was er geen pensioenregeling voor onze medewerkers. Eind 2010 besloten we dat te veranderen, maar we hadden de vereiste pensioenkennis niet in huis. Dus zijn we op zoek gegaan naar een adviseur met de vereiste expertise. Als je alleen dáár op let, dan komen er nogal wat partijen in aanmerking. Maar wij wilden een pensioenspecialist die naast vakkundig ook objectief is, iemand die je kunt vertrouwen. Om die te vinden hebben we rond gevraagd binnen ons netwerk. Zo kwam Ewout in beeld.”

Objectiviteit doorslaggevend

Mooie referenties dus, maar hoe beviel de samenwerking in de praktijk? “Eerst het belangrijkste: die objectiviteit. Ewout kijkt naar wat voor jou als klant het beste resultaat oplevert. Ook als hij daarvoor zelf een stap opzij moet doen. Hij zegt gewoon: 'Dat valt buiten mijn expertise als pensioenspecialist, daar weet ik niet voldoende van, maar ik ken wel iemand die jou daar verder mee kan helpen.' “Die eerlijkheid was voor ons het juiste startsein.“

Duidelijke criteria pensioenregeling

“In het begin stond alleen vast dat we onze mensen iets goeds wilden bieden. Doordat Ewout daar gerichte vragen over stelt, krijg je ook een concreet beeld hoe het er uit moet zien. Bijvoorbeeld: het moet een aantrekkelijke regeling zijn, maar we willen het kostentechnisch wel in de hand houden. Door dat samen goed door te spreken, wordt duidelijk wat je precies wilt en hoe je dat kunt bereiken.'' 

Het juiste vehikel

'Vervolgens heeft Ewout met die criteria in de hand gezocht naar partijen die dat konden bieden. Hij vond er drie en heeft duidelijk uitgelegd wat de plussen en minnen van die drie partijen waren. Bijvoorbeeld: 'Deze partij heeft een uitstekend trackrecord, maar is vooral gespecialiseerd in zakelijke dienstverleners.' Of: 'Dit is weliswaar niet de goedkoopste oplossing, maar dan weet je zeker dat de premie die binnenkomt alleen wordt gebruikt voor pensioenopbouw. Voor overhead en andere opslagen krijg je dan als werkgever een aparte factuur.' “Voor die optie hebben we uiteindelijk ook gekozen. Daarmee hadden we meteen een goed verhaal naar onze mensen toe. Want iedereen kent natuurlijk die verhalen over woekerpraktijken en verborgen kosten. Deelnemers kunnen nu online precies zien hoe ze er voor staan en wat de prognose is. Die inzichtelijkheid, dat vinden mensen mooi.”

Je weet wat je koopt

“Ook weet ik zelf graag vooraf waar ik aan toe ben. Ik houd van duidelijke facturen, zodat je weet waarvoor je betaalt. Dat geldt niet alleen voor de pensioenregeling maar ook voor het advies dat je inwint. Je wilt objectiviteit en deskundigheid. Dat zijn ook precies de redenen waarom ik betaal voor advies. Doe je dat niet, dan weet je dat er ook commerciële belangen meespelen. Want gratis advies van een pensioenuitvoerder is natuurlijk helemaal niet gratis. Dan wordt het al gauw: 'Wij van WC eend adviseren WC eend.”