Bannerafbeeling
Foto van Rob de Jong
Iedereen snapt het
~ Rob de Jong
» Lees het volgende verhaal

Rob de Jong is algemeen directeur van Inspectrum bv in Velp

Hij vertelt wat hij verlangt van een pensioenadviseur en wat Ewout’s rol was bij de nieuwe pensioenregeling voor zijn bedrijf

Onafhankelijk adviseur

“Er waren twee redenen om een onafhankelijk pensioenadviseur in te schakelen. Om te beginnen ging Achmea stoppen met onze pensioenregeling. Ten tweede vertrouw ik de gemiddeld genomen ‘huisadviseur’ van een aanbieder niet altijd volledig. Ik wilde per se een ongebonden adviseur. Daarna hebben we gewoon ‘pensioenadviseur’ opgezocht via Google. Vervolgens hebben we gekeken naar onafhankelijkheid, expertise en trackrecord. Op basis daarvan is Ewout uitgenodigd.”

“Als je elkaar dan ontmoet is er nog iets wat ik erg belangrijk vind: de klik. En bij Ewout was die er meteen. Hij is prettig in de omgang, redelijk down to earth, en formuleert helder. Ewout gebruikt bijna geen jargon, en als hij dat doet, dan zegt hij er bij: ‘Rob, even een technische term, ik zal je zo uitleggen wat het is.’ Daardoor kun je alles goed volgen.”

Een specialist die meekijkt

“Kijk, het is niet zo dat ik niets van pensioenen weet. Maar met weinig ervaring wordt het lastig om de offertes van aanbieders goed te vergelijken. Zo’n commercieel figuur kan mij een prachtig verhaal vertellen, maar wat is dan waar? Daarom is het altijd goed om een specialist mee te laten lijken. Ewout kent die maatschappijen en hun contactpersonen. Hij weet wie welk verhaal vertelt en kan daar wat makkelijker doorheen prikken. Door zijn technische achtergrond kan hij de inhoud van zo’n aanbod ook veel beter beoordelen dan ik.”

De selectie

“Aanvankelijk hebben we bij vijf partijen een offerte aangevraagd en die samen beoordeeld. Ik wilde opnieuw een regeling met maximaal gebruik van de fiscale ruimte. Vervolgens hebben we gekeken: wat zijn de kosten precies? Daardoor vielen de middelloonregelingen af. Daarna: wat is een realistische verdeling van de premie? De uitkomst was zestig procent inleg voor mij en veertig procent voor mijn medewerkers. Na afloop van dat selectieproces bleven alleen de beschikbare premieregelingen van Zwitserleven en Brand New Day over. Uiteindelijk is het Brand New Day geworden. Vooral omdat het nabestaandenpensioen daar veel beter is geregeld.”

Iedereen snapt het

“Op een bedrijfsbijeenkomst hebben we de medewerkers geïnformeerd. Ik heb eerst iets verteld over mijn visie op pensioen. Ewout heeft de hoofdlijnen van de nieuwe regeling uitgelegd. Daarna heeft Brand New Day de details toegelicht. Het mooie is dat iedereen het nu snapt. Dat is vooral de verdienste van Ewout. Een simpel voorbeeld: ik heb net de kwartaalcijfers beoordeeld en zag dat er iets niet klopte met de pensioenen. Mijn vrouw is hier verantwoordelijk voor de verwerking van pensioenen en moet dan kunnen vinden wat er aan de hand is. Maar tot voor kort wist zij weinig van pensioen. Juist daarom is zij vanaf het begin betrokken bij het overleg met Ewout. En als je dan ziet met welke rust Ewout haar toen heeft uitgelegd hoe het in elkaar zit. Ze had de recente fout in de pensioenadministratie dan ook snel gevonden.”