Bannerafbeeling
Foto van Han Koster
Optimaal rendement van mijn pensioenaanspraken
~ Han Koster
Lees het vorige verhaal «

Han Koster vervulde ca. vijfendertig jaar directiefuncties bij diverse bedrijven, de laatste vijftien jaar op interim-basis.

“Dan wissel je veel. Dat betekent dat mijn pensioen heel erg verbrokkeld is. Oude C-polissen, verschillende verzekeraars en pensioenfondsen. Dan wordt het vrij ingewikkeld: wat heb ik nu eigenlijk staan? Toch was dat niet de belangrijkste reden om een pensioenspecialist in te schakelen.” 

Rentestand en rendement

“De initiële reden om met Ewout te gaan praten was de ontwikkeling van de rente. Als je het kapitaal van een pensioenpolis omzet in een levenslange pensioenuitkering, dan wordt de hoogte van die uitkering ook bepaald door de rentestand. Een procentje meer of minder scheelt veel geld. Voor mij werd dat vorig jaar actueel, kort voordat ik 65 werd. Op dat moment was de rentestand erg laag, ik denk zo'n twee procent.” 

De verleiding

“Daar kwam nog wat bij: een jaar geleden was het perspectief dat we echt in het dal zaten van de rente-ontwikkeling. Ik rekende er werkelijk op dat de rente alleen nog maar kon stijgen. Ook de prognoses die je toen voorbij zag komen, gingen allemaal omhoog. Ik zat met een ingewikkeld puzzeltje. Enerzijds had ik de keuze om het pensioen voor de privé-situatie onmiddellijk in te laten gaan. Aan de andere kant kon ik best nog even wachten, want ik werk nog steeds een beetje. Bij  een rentestand van twee procent was dat misschien wel wijzer en erg verleidelijk.” 

De discipline

“Ewout kwam met een heel ander voorstel: 'Volgens mij moet je niet speculeren op de rente-ontwikkelingen.' “Daar heb ik over nagedacht en ik heb zijn advies opgevolgd. Want in essentie is dat natuurlijk een verstandig uitgangspunt. Als het nu een potje is dat je over hebt, dan kun je dat wel doen, misschien. Maar in dit geval ging het over een behoorlijk deel van mijn pensioen. Ik heb alles omgezet tegen twee procent op vijfenzestig jarige leeftijd. Achteraf ben ik daar heel blij mee. Want de rente is nog veel verder gezakt.” 

Een goede neus

“Daar loopt nog een ander verhaal doorheen. De oorspronkelijke polis van mijn eerste werkgever heb ik ooit gecombineerd met een nieuwe polis toen ik wisselde van baan. Die gecombineerde  polis is daarbij overgegaan naar een andere verzekeraar. Maar wel onder een aantal voorwaarden. Eén van die voorwaarden was dat het gegarandeerde rendement van de oorspronkelijke polis intact zou blijven. Ik wist het werkelijk niet, de documentatie erover was ook onduidelijk. Ewout heeft het boven tafel gehaald. Vervolgens heeft hij een aantal mensen geraadpleegd in zijn netwerk met de vraag: hoe zit dat? Toen was als snel duidelijk: die garantie, die staat.“

Een stok om te slaan

“Dan moet je doorpakken. Het vinden van zo'n garantie is één, het afdwingen ervan is twee.  Daarvoor moet je de juiste mensen kennen in die wereld. Opnieuw dat netwerk van Ewout. Hij wist wie hij moest benaderen en met welke argumenten. Daardoor heeft hij er een veel betere deal uitgehaald dan ik verwachtte. Terwijl de rente op dat moment zo'n twee procent was, is het gegarandeerde rendement volledig uitgekeerd. Per saldo heeft de verzekeraar dus bij moeten storten. En ik kan je zeggen: het gaat ergens over. “